luni, septembrie 26, 2011

41. Dobos Torta – cel mai delicios tort de ciocolata

 
Trebuie sa recunosc, in ultima vreme, asa cum spune mama, cel mai aprig critic al meu, “m-am cam delasat…”. Intentia mea este insa de a corecta aceasta stare de spirit, si ca dovada, am recurs la o a doua tentativa, reusita de asta data, de a pune in practica si pe hartie, cel mai delicios tort de ciocolata pe care l-am facut pana acum. In 23 iunie (cam mult de atunci…) am promis un tort, de fructe sau ciocolata, in functie de rezultatul voturilor voastre in materie de cocktailuri. In ciuda mea parca, a castigat Cosmopolitanul, si asta a insemnat mult de munca pentru mine, adica un tort de ciocolata in ale carui taine nu ma declaram specialista. Nu vreau sa ma laud, insa la a doua incercare si imbunatatire a retetei (plus o pastila pentru tuse cu efecte de calmare la bordul subsemnatei) pot sa spun ca am pus foaie peste foaie cel mai bun Dobos pe care l-am mancat in ultimii ani. Am si martori!

Sa va spun cate una alta despre Dobos Torta al nostru!

S-a nascut in 1884 si a fost botezata in 1885, la Marea Expozitie Nationala din Budapesta, dupa tatal sau, József C. Dobos, un vestit cofetar si patiser de la acea vreme. Printre primii care s-au bucurat de acest deliciu de ciocolata, au fost chiar Franz Joseph I si Imparateasa Elisabeta. Scopul cofetarului a fost sa realizeze un tort care sa reziste mult mai mult decat orice concurent al sau, asta intr-o perioada in care frigiderul era doar un vis. De aici foile subtiri, crema de ciocolata cu baza de unt (revolutionara la vremea aceea) si caramelul de pe foaia superioara, numai bun sa previna uscarea. Initial, partea laterala nu era imbracata, insa dupa cativa ani s-a recurs la ajutorul nucilor caramelizate, al alunelor sau migdalelor, ori la fulgii de ciocolata.

Am batut in lung si-n lat paginile de Internet in cautarea celei mai autentice retete, si cred ca pot spune ca am ajuns la doua retete, care combinate si usor imbunatatite au dus la un Dobos de care insusi J. D. ar fi mandru! Aveti nevoie de rabdare si incredere, lucruri care la prima varianta mi-au lipsit. De asemenea, cea mai buna metoda, e cea in care asteptati sa taiati prima felie de tort abia a doua zi. In felul asta, asigurati patrunderea aromelor, intarirea corecta a cremei si stabilitatea tortului. In plus, va mai trebuie o tava de tort rotunda, de diametru 22.5. Pentru diametre mai mari, singura diferenta va fi un numar mai mic de straturi, insa asta nu e deloc o problema. Mie la tava asta mi-au iesit 9 foi, iar daca ma mai straduiam putin, poate mai intindeam una. Insa chiar si asa a fost o minune de tort.

 
Ingrediente pentru 8-16 felii de placere:

Foi:
10 oua
200 gr zahar praf
200 gr faina
1 plic zahar vanilat
50 gr unt topit = ¼ pachet unt
10 discuri decupate din hartie de copt
Crema:
3 oua
200 gr ciocolata amaruie
75 gr zahar praf
2 ¾ pachete unt (550 gr)
Glazura de caramel:
150 gr zahar cristal
O lingurita unt
Zeama de lamaie

1. Incepem de asta data cu crema. Pana cand terminam cu foile, se va intari suficient la frigider, incat sa putem lucra cu ea. Pentru asta, batem 3 oua cu 75 gr zahar praf si doua table de ciocolata amaruie, tocata cu un cutit. Toatea astea le facem direct pe aburi, cam 5-10 minute, cu un tel pana cand obtinem un sos de ciocolata consistent. Focul pentru oala in care fierbe apa nu trebuie sa fie mare, iar apa abia sa atinga fundul cratitei in care e sosul. Atentie, ouala nu le aducem in stadiu de gatire, ca doar nu facem papara. Il lasam apoi de o parte, sa se raceasca. Trebuie amestecat si acum ocazional, altfel ciocolata incepe sa se intareasca mult prea tare.
2. Untul pentru crema il frecam bine, dupa ce l-am adus la temperatura camerei. Trebuie sa obtinem o spuma usor de folosit. Cand sosul de ciocolata s-a racit, il incorporam in spuma de unt, apoi acoperita, dam crema la figider, pana cand terminam foile pentru tort.
3. Decupam discuri din hartie de copt, cam 9-10 bucati, cu diametrul identic cu al tavii ce v-a fi folosita. Avem nevoie de doar de fundul tavii, deci inelul detasabil e inutil aici.
4. Ne apucam de foi: frecam galbenusurile cu zaharul praf si vanilia, apoi adaugam albusurile batute spuma. In ploaie, turnam faina, apoi la sfarsit adaugam untul topit, cam 50 grame.
5. Incalzim cuptorul la 200 grade Celsius. Pe un disc de hartie punem cam un polonic de aluat si il intindem subtire, cu un cutit sau paleta. Sta la cuptor foaia cam 5-7 minute. O sa lucrati repede, nu va faceti griji. La sfarsit, alegeti o foaie mai aratoasa, si puneti-o de o parte, pentru glazurat.
6. Scoatem crema de la frigider cu 5 minute inaite de a incepe sa montam tortul. Punem o foaie si o ungem cu crema, nu in strat exagerat. Tot asa, pana la ultima foaie, dupa care imbracam tortul in crema ramasa si il nivelam cat de frumos putem. Daca vreti, il puteti tapeta cu alune tocate, nuci macinate sau fulgi de ciocolata, asa cum am facut eu.
7. Pregatim foaia-decor. Puneti pe o plansa de lucru foaia pe care ati ales-o, cu partea pe care a fost hartia de copt in sus. Altfel, partea superioara fiind poroasa va absorbi caramelul ca un burete, si  glazura se va impregna in foaie. Mai trebuie sa avem la indemana un cutit mare, ascutit si un unt tare. Asta e cea mai buna metoda, am verificat!
8. Intr-o cratita punem la topit zaharul cu o lingurita de unt si cativa stropi de zeama de lamaie, cat ati stors o data dintr-o bucata de lamaie. Amestecam pana e tot topit si lichefiat. Grija sa nu mai fiarba mult, altfel va fi amarui. Trebuie sa aiba o culoare frumoasa, de chihlimbar.
9. Turnam galzura pe foaia de tort, atat cat e necesar sa obtinem un strat frumos. Il intindem rapid cu cutitul trecut prin cubul de unt, apoi la fel de rapid taiem foaia in 8-16 felii (din jumatati in jumatati). Inainte de fiecare taietura, trebuie sa treceti cutitul prin unt, altfel nu veti reusi sa taiati nimic, caramelul lipindu-se de cutit.
10. Cand caramelul e complet racit, asamblam feliile pe tort, apoi dam totul la rece. Nu recomand folie de plastic peste tort, ci o cratita sau orice altceva ce nu ar atinge tortul, asta cel putin pana la prezentare. Va fi una de neuitat, va asigur! Impresia lasata de tort asupra invitatilor va fi una speciala, mai ales daca veti aniversa si 4 ani de casnicie…


In plus, tortul asta va aduce Budapesta la voi acasa, cu romantismul, Dunarea si arhitectura de poveste…
 
Podul Elisabeta

 Romanticul Palat Regal

Podul Libertatii

Statuia Libertatii pe Gellert hegy

Castelul Vajdahunyad...

... si una din ferestrele sale

Baile Szechenyi

Piata Eroilor

Relaxare pe Insula Margareta

Imagine-simbol a Budapestei - Podul cu Lanturi

La Palat

Alte minuni ale Palatului, nedescoperite de noi in iarna

Cireasa de pe tort (glazura de pe Dobos)
Biserica Matyas


vineri, septembrie 16, 2011

40. Zwiebelkuchen – o minunata tarta germana cu ceapa

 
Daca tocmai va gandeati la o relatie esuata, la vara care se scurge incet spre o toamna ploioasa ori la cursul actual al francului elvetian comparativ cu cel de la data semnarii unui contract  – atunci va anunt ca ati nimerit numai bine pe blogul asta! Tocmai pregatim o tarta minunata, rustica, plina de ceapa tocata, asa ca lacrimile din bucatarie vor avea o acoperire numai buna! Tarta asta e grozava! Nici nu stiu cum mi-a placut mai mult – rece sau calda. In orice caz, unsa cu un ketchup de casa e o desfatare a simturilor. Am hotarat ca de acum, la petrecerile noastre sa o includem musai in meniu la capitolul aperitive reci. De multa vreme era in planurile mele si in sfarsit, cu putina vointa am trecut la actiune, eliberand o gramada de toxine prin siroaiele de lacrimi din timpul procesului de fabricatie. Ma mai laud cu o chestie: tarta cu ceapa mi-a dat ocazia si sa folosesc ceea ce al treilea prim salariu mi-a adus (fiecare cu slabiciunile lui – la primele doua au fost bijuterii, acu’…), si anume o tava pentru astfel de tarte! Am inaugurat-o si pe asta si deci satisfactia a fost pe masura asteptarilor mele!

O tava mare rotunda de placinta cu ceapa obtineti din urmatoarele:

1 ¾ cani faina alba
Un praf sare
3 linguri apa rece
1 pachet unt
4 cepe mari de tot
150 g piept de porc afumat  sau bacon sau kaiser sau ceva de genul asta
2 oua
250 smantana grasa
100 g cas razalit marunt
Sare si piper pentru umplutura
3 linguri ulei de masline

1. Pregatim intai blatul pentru tarta: framantam bine faina cu sarea, apa rece si ¾ pachet de unt. Il punem intr-o folie de plastic si il lasam la frigider pana cand e gata si umplutura.
2. Incepe chinul – curatam si taiem ceapa fasii subtiri, apoi o punem la prajit in sfertul de pachet de unt ramas. Nu uitam sa il stropim cu 2 linguri de ulei de masline, sa nu il ardem. Amestecam ceapa pana cand se inmoaie si devine sticloasa, dar nu caramelizata. Pentru asta va sta suficient la cuptor.
3. Separat, intr-o lingura de ulei de masline prajim bine kaiserul taiat fasii subtiri (asta am avut, asta am folosit). Il scurgem apoi pe un prosop de hartie, sa nu balteasca in grasime, apoi il punem peste ceapa calita si luata deja de pe foc.
4. Batem bine ouale apoi cu sare si piper, amestecam totul cu smantana si adaugam casul razalit fin.
5. Intindem aluatul si il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ii ridicam si un mic guler pentru umplutura. Pregatim cuptorul la 200 grade Celsius.
6. Acum punem amestecul de oua peste ceapa si kaiser, le amestecam bine si le turnam peste aluatul pregatit in tava. Tarta sta la cuptor cam 70 de minute, in ultimele 20 puteti seta cuptorul sa distribuie caldura de jos doar. Pentru un cuptor pe gaz timpul va fi sigur mai scurt. Nemtii mananca tarta asta langa un pahar de must sau vin tanar, fiind o mancare cu traditie. Merita incercata! Macar pentru savoarea din bucatarie sau ca o scuza pentru un pahar de vin in plus!

39. Ciorba poloneza de ciuperci cu arpacas de orz



Nu are rost sa intru in detalii legate de arpacas despre care multi vanzatori nici nu stiu ca il au pe raft. Pot insa sa va spun ca e de trei feluri: de grau, orz si mei, insa cel mai folosit de polonezi e cel de orz. Si fac abuz serios de el: intr-o multime de ciorbe si mancaruri cu legume. Sunt mari specialisti in prepararea lui, dar mai mult decat atat, cele mai folosite vegetale de pe la ei sunt ciupercile, asa ca o combinatie a celor doua nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Am construit cea mai tipica ciorba poloneza de ciuperci si arpacas si am fost foarte multumita de rezultat. Acum insa am ramas cu o punga plina si va trebui sa caut mai multe retete delicioase avand la baza orzul decorticat si “slefuit”. Ciorba e deosebita, mai altfel decat cele cu care eram obisnuita, asa ca o schimbare a fost binevenita!

Pentru 2.2 litri de apa avem nevoie de:

500 g ciuperci (Champignon)
1 morcov mare
1 pastarnac sau patrunjel
1 ceapa
2 cuburi de vita
½ cana arpacas de orz
2 cartofi
Sare, piper
1 legatura patrunjel verde


1. Curatam ciupercile si le spalam bine in apa rece, apoi le taiem cubulete marunte.
2. Radacinile le curatam si feliem, iar ceapa o tocam marunt. Cartofii ii curatam si taiem cubulete potrivite.
3. Punem apa la fiert si adaugam cubuletele de vita. Cand clocoteste apa, adaugam arpacasul si lasam sa fiarba 10 minute.
4. Adaugam ceapa, morcovul si patrunjelul sau pastarnacul. Cand sunt aproape fierte, cam in 10-15 minute, adaugam cartofii si ciupercutele si mai lasam sa fiarba pana cand sunt patrunsi cartofii.
5. Ultimul pas: sare, piper si patrunjel verde tocat. Gata ciorba poloneza! Noi am plusat cu doua lingurite de iaurt in farfurie si a fost minunata! Sigur nu sta mult in frigider!

miercuri, septembrie 14, 2011

38. Salata de fructe in stil grecesc

 
Revenim din nou, in viteza, la retete din ciclul Canicula si Grecia! Azi ne racorim cu ceva mai deosebit fata de ieri, mai parfumat si mai colorat, plin de vitamine si energie pentru zilele dogoritoare ce mai urmeaza. Pregatim o salata de fructe in stil grecesc, foarte usoara si rapida, imbunatatita cu un ghiurghiuliu dulceag, numai bun si neasteptat ca si aroma. Saptamana asta o sa mai postam (sper…) si niste borcanele cu surprize, gatite nu de mine, ce-i drept, ci de mamica mea, experta in ale borcanelelor puse pe iarna. Pana atunci insa, amestecam urmatoarele, pentru 6 portii decente sau 4 total indecente:

1 pepene galben
2 nectarine sau piersici mari
1 para mare
Un ciorchine de struguri
1 pahar vin alb demi-dulce sau dulce (150-200 ml)
2 linguri bune de miere

1. Taiam pepenele in doua, apoi scobim semintele. E bine sa il spalati daca vreti sa serviti salata direct in coaja lui. Scoatem cu o lingura toata pulpa si o taiem apoi cubulete.
2. Spalam restul de fructe, le taiem cubulete si le adaugam peste pepenele nostru. Pe masura ce adaugam fructele, amestecam salata, sa se intrepatrunda aromele cat mai bine.
3. Intr-o craticioara punem vinuletul la incalzit, apoi adaugam mierea si incalzim totul pana cand e dizolvata cea din urma, fara a-l fierbe. Racim apoi vinul la temperatura camerei, il rasturnam peste salata si dam apoi totul la rece cam o ora.
4. In final umplem cupe sau jumatati de pepene cu salata, ne instalam pe o terasa si visam la un concediu in Grecia in timp ce ne vitaminizam cu fructele de sezon…

marți, septembrie 13, 2011

37. Yiaourti me meli - un deliciu grecesc de vara tarzie


Salutare! Daca tot avem din nou canicula, pregatim azi in graba un mic dejun / desert racoros si delicios, intr-o combinatie in care initial nu am avut mare incredere. In schimb acum pot sa spun ca merg pe mana grecilor cu ochii inchisi, ca doar stiu ei bine ce sa faca dintr-un iaurt. Nu aveti nevoie de multe chestii: un iaurt-crema (sau orice tip de iaurt, dar gras, nu din acela fara consistenta), 2 lingurite de miere am constatat ca sunt suficiente pentru 125 g de iaurt si daca vreti, migdale tocate presarate sa faca desertul mai simpatic. Nici cu nuci nu se va supara! Puneti iaurtul amestecat bine intr-o cupa sau pahar, mierea deasupra si in final chestiile crocante. Merita incercat! Simplu si autentic!

marți, septembrie 06, 2011

File de curcan si legume aromate la gratar

 
In ultima excursie a fost inevitabila si o drumetie pana in Ikea mea de vis, a carei fana declarata sunt. Si cam ce ne lipsea de pe acolo? O Grilla, tigaie gratar, care ajunsi acasa, evident ca nu a dezamagit! O recomand tuturor: e asa cum trebuie sa fie, o iubesc si nu vreau sa ma mai despart de ea niciodata!

http://www.ikea.ro/product/show/code/50055085

Initial, planul meu facea referire doar la o serie de legume care ar fi putut inaugura celebra tigaie (celebra poate in lumea mea…). Insa in drum spre casa, gandul mi-a fugit la eroul care a facut posibil drumul pana Mecca mea comerciala, asa ca m-am oprit in magazinul din zona in care imi patrec 6 ore pe zi saptamanal si doua weekenduri de vis pe luna, in cautarea a ceva ce nu am mai gatit: file de piept de curcan (de la Penes Curcanul). Si bine am facut! Au marfa chiar proaspata si am convenit cu Cristi, ca de acum gratarele din piept de pasare sa fie de acum doar cu aroma de curcan. Si in plus, se mai bucura asa si el de tigaia magica, nu doar amatoarea de chestii slabe (gen legume…) din mine.

Am avut parte de o masa eleganta si sanatoasa as zice eu si din cantitatile astea am fi saturat inca o echipa de 2:

1 file de piept de curcan
Condimente pentru pasare grill
Ulei de masline, pentru uns tigaia
Piper
1 vanata mica
1 zuchini
1 ardei
1 morcov
Un praf de cimbru pentru dovlecel, unul de rozmarin pentru vanata si unul de menta pentru morcov
Putina sare pentru legume
1 limeta

1. Spalam si stergem bine de apa pieptul de curcan. Il feliem si batem putin carnea, apoi o condimentam cu condimente pentru grill. Punem astfel feliile la frigider, sa patrunda aroma in carne, pana cand terminam legumele.
2. Spalam legumele si trecem la feliat: vanata rondele (pastram coaja), dovlecelul fasii cam de 1 cm (tot cu coaja), morcovul in doua, apoi in fasii, dar mai subtiri iar ardeiul cam in sferturi. Vinetele si dovlecelul le saram, apoi le tamponam cu un prosop de hartie.
3. Ungem tigaia cu o pensula de silicon, o incingem si punem legumele. Nu dureaza mult sa le prajiti asa. Din cand in cand, in timp ce le intoarceti de pe o parte pe alta, mai dati cu pensula cu ulei de masline peste ele, sa fie mai fragede. Puneti acum si praful de ierburi. Cand se inmoaie usor si au capatat dungulite de gratar, sunt numai bune! Morcoveii vor sta cel mai mult, la concurenta cu ardeiul. Vinetele mi se pare ca au stat cel mai putin. Pana cand terminati si carnea, tineti legumele la cald sub o folie de aluminiu si va fi perfect!
4. Cand am terminat cu legumele, trecem la chestiile serioase cum ar zice unii: zvarlim curcanul pe gratar, nu inainte de a mai da o tura cu pensula peste tigaie! In cateva minute e gata si fraged! Inainte de a-l intoarce de pe o parte pe alta, stropiti feliile cu zeama de limeta. Mie mi-au placut tare mult asa! Plus aroma lasata de la toate ierburile aromatice de dinainte…
5. Daca vreti sa faceti exces de harnicie, mai amestecati un iaurt gras cu o lingura de maioneza, sare si piper si bucurati-va de curcanul cu legume aromate la gratar!

Paste cu pui acrisor in smantana si parmezan

 
Am avut pofta de carnita de pui si de un sos in completare. Am pornit la cumparaturi la magazinele din spatele blocului (a propos, mai sunt si altele in afara de MIC.RO xyz, nu ca as avea ceva impotriva lor, dar jur ca nu gasesc nimic atunci cand caut, in afara de creme de corp la care nu m-as astepta…). Initial eram convinsa ca voi face un sos dulce cu piept de pui, insa socoteala de acasa cu cea din targ evident ca nu pusca decat in faza de proiect si deci am ajuns acasa, mai constienta, mai nu prea, cu o smantana mare de 450 de grame. M-am uitat indelung la ea, nefiind complet convinsa de utilitatea ei in realizarea cinei copioase la care suspinam si am trecut la fapte. Daca in mod obisnuit gatesc puiul cu smantan dulce sau lapte, azi am trecut la smantana acra, in cantitati mai mari decat de obicei si de la mamaliguta la paste. Penne mai exact. Finalul m-a surprins in mod placut, asa ca am decis sa postez “fenomenala” reteta, poate s-or fi gasind si altii in pana de idei ca mine sa o gateasca si ei. Eu cred ca vor fi multumiti!

Pt 4 pofticiosi la sosuri acrisoare:

2 bucati piept de pui
1 ceapa
Ulei de floarea soarelui pentru calit
1 conserva ciuperci felii
150 ml apa
450 g smantana
4 linguri parmezan ras
Sare si piper mozaic
1/2 lingura oregano
1 pachet (400 g) paste de care aveti chef

1. Spalam si apoi stergem bine carnea de pui cu un prosop de hartie. Trecem la chestii dure, adica taiem pieptul cubulete potrivite, nu foarte mari.
2. Incingem uleiul si punem la calit ceapa tocata marunt, apoi carnita. Amestecam sa nu se prinda, pana cand puiul se rumeneste usor, apoi adaugam ciupercile, mai lasam putin si turnam apa; lasam sa fiarba totul, pana cand puiul devine fraged.
3. Acum e momentul sa punem sare si piper, iar cand mancarica e gata (adica puiul patruns), adaugam smantana si oregano. Lasam sa dea un clocot si adaugam parmezanul ras si luam oala de pe foc.
4. Cu paste sosul asta acrisor a fost foarte bun. Eu am mai pus piper si in farfurie. Cand nu stiti ce sa faceti cu pieptul de pui din congelator iar smantana si parmezanul se plictisesc pe raftul din frigider, asta e o combinatie numai buna menita sa le aduca la un loc in farfuria noastra. Asa mai vede si ea noutati…