sâmbătă, august 11, 2012

71. Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon


Acum ca s-a racorit putin afara, ciorba asta pare mult mai atragatoare. Oricum, nu ii trebuie prea mult timp sa ajunga in farfurii, deci nu o sa prezinte un chin indelungat in arsita aragazului. E consistenta si plina de aroma, nu cea mai draguta, ca sa zic asa, in prezentare, insa grozav de gustoasa. Nu cere nici tehnica multa, asa ca e buna pentru oricine vrea o ciorba buna. Va trebuie cam asa:

400 g afumatura (kaiser ori costite; eu am mers pe prima varianta)
1 ceapa alba
2 morcovi
¼ telina
5 cartofi potriviti
400 g smantana grasa
2 galbenusuri
1 lingura tarhon in otet (scursa de zeama) ori 2 ramurele proaspete si putin otet, in cazul asta

1. Pentru inceput, curatam legumele, tocam ceapa marunt si feliem morcovii. Telina o taiem cubulete.
2. Taiem kaiserul afumat in fasiute ori cubulete, nu foarte mici.
3. Toate astea le punem impreuna la fiert in 2.5 litri apa.
4. Cand morcovii sunt aproape fierti, adaugam cartofiorii taiati cubulete si sare dupa gust.
5. Cu vreo 5 minute inainte sa fie gata si cartofii, adaugam tarhonul tocat (doar frunzele) si putin otet, daca vreti. Cam acum se umple bucataria de parfum de tarhon…
6. Intr-un bol amestecam smantana grasa cu 2 galbenusuri, apoi adaugam cu un polonic zeama direct din oala, amestecand cu grija. Cand e pregatita termic, aducem smantana in oala, o amestecam si oprim focul. O grozavie de ciorba ce face cinste oricui o pune pe masa!

Ziceam de ciorba ca am testat-o prima data la Bran. Am avut parte de ea la Vila Club Bran, intr-o dupa-amiaza ploioasa, intre doua drumetii. Am mancat multe bunatati pe aici, asa ca, daca sunteti in zona, merita probati. Chelnerii se misca rapid si curatenia e la ea acasa, nu ma plang. Nu sunt deloc un fan al designului din interiorul restaurantului lor (rustic e mult spus) insa privelistea si locatia clar incanta pe oricine le trece pragul. Oamenii se straduie sa iasa totul bine, sa fie un adevarat club de agrement potrivit familiilor cu copii si as zice ca le cam iese miscarea in sensul asta. Nu ne-am cazat aici, deci detaliile astea le veti afla de la cei care au facut-o, insa din nou, mancarea e grozava din toate punctele de vedere. Sa nu uit, au meniu de stana, pentru doritori si la extrema cealalta, un cappuccino de vis!

Ne-am mai oprit la Complexul Cheile Gradistei. Aici nu am fost prea veseli… Mancarea a venit cam tarziu, mi s-a uitat jumatate din comanda, iar cand a venit a fost ceva tare ciudat: Bulzul Moeciu a fost in realitate foarte putina mamaliga pierduta intr-un bol plin de branza. Evident, rezultatul a fost grozav de mult ulei si grasime. Tarta cu mere si inghetata a fost ok, la fel si ciorba de fasole incercata de Cristi. Asta a semanat mult cu a noastra, cu ciolan si rosii, deci aici totul a fost in regula pentru noi. Zona e minunata, asa ca ambele locatii isi au plusurile de rigoare, insa astea tin de muntii nostri, de splendoarea naturala a ceea ce inca e pastrat prin partile Moeciului.

Verde si munte

Tot de prin partea locului, indraznesc sa va mai aduc aminte de o cetate frumoasa, plina de istorie si farmec. Cetatea Rasnov te asteapta intr-un mare fel, urcata deasupra tuturor parca, cu adevarat impresionanta, si aproape intretinuta. Se vede ca cineva s-a gandit la ea, nu de alta, dar zidurile principale sunt frumos restaurate. interiorul e clar intr-un semi-santier, insa care nu impiedica romanticii sa faca o plimbare in trecut. Vederea din varful cetatii iti cam taie rasuflarea si singurul meu gand a fost speranta ca cetatea asta va ajunge candva un popas cautat pentru orice turist ce ne trece pragul...  


 Vederi din cetate


 Dincolo de zid :)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu