duminică, decembrie 23, 2012

Tort de ciocolata la vreme de Craciun

Bine v-am regasit, acum, in prag de sarbatoare!

Ne-am gandit sa aducem Craciunul anul acesta nu doar cu fripturi si biscuiti, ci sa plusam cu putina ciocolata si cafea, ambele adunate intru-un delicios tort galazurat cu gem de portocale si nins nu doar cu fulgi crocanti, ci si cu pulbere de scortisoara. Aromele fiind in in grup complet, pornim rapid la treaba, ca mai sunt multe de gatit pentru masa din zilele urmatoare, asa ca iata lista de ingrediente pentru ultima noastra descoperire in materie de torturi si parfum de Craciun:

3 cani faina
¾ cana cacao
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
2 cani zahar
1 lingurita coaja de portocale pudra
1 pliculet zahar vanilat
3 oua intregi
200 g unt moale
1 cana cafea tare, fierbinte
3 linguri gem de portocale si smochine
2 tablete ciocolata cu lapte
3 linguri lapte
2 lingurite margarina
Un praf scortisoara

1. Pentru blat, amestecam pentru inceput ingredientele uscate: faina, zahar, cacao, coaja de portocale, vanilie si bicarbonat.
2. Adaugam apoi untul moale, ouale si cafeaua fierbinte, amestecand pana cand untul se topeste si obtinem o compozitie omogena. Coacem blatul la 180 de grade Celsius, intr-o forma de copt unsa cu putin ulei, cam 40 de minute bune.
3. Cand blatul s-a racorit, il scoatem din forma, apoi il indreptam, sa obtinem unul cat mai drept.
4. Ungem partea superioara cu gem de portocale si smochine.
5. Topim ciocolata in 3 linguri de lapte si 2 lingurite de  margarina, pe aburi, apoi o turnam direct peste gem, intr-un strat uniform. Cand s-a intarit, presaram putina scortisoara si decoram tortul sa fie cat mai aproape de spiritul Craciunului si pe placul nostru!

Sa aveti multe bunatati pe masa de Craciun si lume multa la masa!

duminică, decembrie 02, 2012

Santa Shot ori Christmas Cocktail Party Teaser...


Nu ma pot abtine! E musai sa postez mixul asta, asa, cat sa starnesc un grup de fete petrecarete, nu de alta, dar vor avea nevoie de curaj sa ma inlocuiasca la tura asta de Christmas Cocktail Party. Nu stiu cum vor face fata fara ajutorul meu; sper doar ca jumatatea masculina a familiei sa le tina piept cu brio si de data asta :))!

Ca sa deschidem apetitul pentru petrecerile cu tematica de Craciun, postez aici varianta mea de Santa Shot. Sunt multe astfel de bauturi, cele mai multe pe baza de lichior de menta si sirop de grenadine. Ideea e sa obtinem o frumusica stratificare verde/rosu ce ne aminteste de un "O, brad frumos" si multe globuri rosii (oricum dupa cateva incercari nereusite, Cristi vede cred doar stele verzi/rosii...).

Intr-un pahar de shot vechi, AKA vintage, cu aer de Craciun, turnam pana la jumatate un lichior cat mai dens de pepene verde (asta pentru ca mie nu imi place lichiorul de menta), dupa care incet de tot, cu o mana ferma a cuiva care nu a probat alte bauturi inainte, turnam un lichior light de cirese (am folosit ciresata din vara), mult mai putin dens decat primul, sa se poata aseza deasupra. E pe baza de vodka, si asta il face mai usor si ajuta. Un Angeli Cherry e mai greu si s-a amestecat rapid cu cel de pepene, deci nu prea merge. Mai asezam beteala in jurul paharului si tragem o fotografie, numai buna de "teaser" (ca tot sunt astea la moda), pentru fetele de care vorbeam mai devreme... 

Deci? Se inscrie cineva in data de 8?... Asa ne facem curaj pentru votul din 9... Pup echipa!

Baton de cereale


In vara asta am primit un cadou grozav, insa din pacate abia in toamna am reusit sa il pun si eu in aplicare. Vad ca ma prinde iarna scriind despre el, insa vremurile se schimba, la fel si oamenii…

E vorba despre o carte minunata, plina de bunatati coapte, dulci ori sarate, ce a ajuns la mine tocmai de peste ocean, insa e editata mult mai aproape de casa, in Anglia. “Popina Book of Baking” scrisa de Isidora Popovic e un veritabil manual de aluaturi de toate felurile, al tartelor, brioselor si gustarilor de patiserie, o provocare minunata pentru oricine are putin timp de petrecut in bucatarie, macar in weekenduri. Aici gasiti putin despre autoare si principala ei ocupatie, iar daca vreodata voi ajunge in Londra, cu siguranta voi incerca sa nu ratez macar unul din targurile de la care grozaviile ei ajung pe mesele londonezilor capriciosi:

http://www.popina.co.uk/book-of-baking.php

Am incercat, prin septembrie, daca bine imi aduc aminte, una din retetele ei. Am adaptat-o la preferintele noastre, modificand una-alta din lista ingredientelor, si sincer rezultatul a fost chiar pe gustul meu. Am incercat un baton de cereale de casa, minunat pentru un mic dejun direct la birou, langa o cafea fierbinte si un inceput de zi aglomerata.

Pentru o tava de 18/30 cm, am folosit cam asa:

200 g unt
½ cana corn syrup (asta poate fi inlocuit cu un sirop de zahar facut din ½ cana zahar si 1/8 cana apa; trebuie fiert putin, sa scada)
1 cana zahar brun
¼ cana zahar alb
½ cana suc de mere sau portocale
1cana stafide
50 g seminte de floarea soarelui
100 g seminte crude de dovleac
1 ½ cana fulgi de ovaz
1 cana fulgi de secara
½ cana folgi de orz

1. Punem la topit intr-o cratita untul, zaharul, siropul si sucul de mere.
2. Cand totul s-a topit si omogenizat, luam cratita de pe foc si adaugam restul de ingrediente uscate (fulgi, seminte si stafide). Puteti pune si cateva curmale fara samburi, tocate.
3. Tapetam tava cu hartie de copt, nivelam compozitia si apoi o coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, cam 30-35 de minute, pana devine usor rumena. Nu incercati sa taiati batoanele decat atunci cand desertul e racit complet. Va trebuie un cutit serios, insa merita efortul. Pregatiti apoi pachetele pentru serviciu si un pupic la plecare…